Categories: MCQ Questions

MCQ Quiz on Life and Philosophy of Mahatma Gandhi

MCQ Practice Questions on Life and Philosophy of Mahatma Gandhi PDF Download

Quiz on Life of Mahatma Gandhi Set 1

1. Mohandas Karamchand Gandhi was
born on
(a) October 5, 1896
(b) October 3, 1840
(c) October 2, 1869
(d) October 10, 1880
Ans:- (c) October 2, 1869

2. At which place was Gandhiji born?
(a) Porbandar
(b) Rajkot
(c) Ahmedabad
(d) Delhi
Ans:- (a) Porbandar

3. What was Gandhiji’s age when he got married to Kasturbai?
(a) 19 years
(b) 15 years
(c)12 years
(d) 13 years
Ans:- (d) 13 years

4. Gandhiji confessed his guilt of stealing for the purpose of smoking in a letter, promising never to steal in future and asking for adequate punishment. To whom was this letter addressed?
(a) Father
(b) Mother
(c) Elder Brother
(d) Friend
Ans:- (a) Father

5. About how old was Gandhiji when he reached London to become a barrister?
(a) 20 years
(b) 19 years
(c) 21 years
(d) 18 years
Ans:- (b) 19 years

6. To become a barrister in England, one had to join one of the Inns of Courst. After obtaining admission, Gandhiji joined the Inner Temple on
(a) October 5, 1870
(b) December 15, 1885
(c) November 6, 1888
(d) January 3, 1880
Ans:- (c) November 6, 1888

7. Devdas was Gandhiji’s
(a) Only child
(b) Second child
(c) Eldest child
(d) Youngest child
Ans:- (d) Youngest child

8. Gandhiji, the votary of nonviolence was shot dead on January 30, 1948 at Birla House, New Delhi, shortly after 5 p.m. while going to the prayer meeting. Which was that fateful day of the week?
(a) Saturday
(b) Wednesday
(c) Friday
(d) Monday
Ans:- (c) Friday

9. In which South African unit had most of the India emigrants taken up abode?
(a) Johannesburg
(b) Natal
(c) Maritzburg
(d) Durban
Ans:- (b) Natal

10. While holding a first-class ticket Gandhiji was ordered by a railway official to shift to the van compartment. On his refusal to comply with the unjust order, a constable was called to push him out with bag and baggage. Identify the railway station where this incident took place.
(a) Natal
(b) Johannesburg
(c) Maritzburg
(d) Durban
Ans:- (c) Maritzburg

11. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?
(a) Bombay
(b) Pune
(c) Calcutta
(d) Ahmedabad
Ans:- (d) Ahmedabad

12. On which day of March 1930 Gandhiji started with a band of chosen volunteers on his famous Dandi March to break the law by manufacturing illegally, but openly, salt from the sea?
(a) Tenth
(b) Thirteenth
(c) Eleventh
(d) Twelfth
Ans:- (d) Twelfth

13. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
(a) March 1, 1932
(b) March 5, 1931
(c) March 10, 1935
(d) March 7, 1937
Ans:- (b) March 5, 1931

14. Subhash Chandra Bose was elected President of the Congress in 1938 with Gandhiji’s goodwill. He wanted a second term, but Gandhiji did not approve of it. Despite the disapproval, Bose fought the election and won it, defeating the official candidate by over 200 votes. Gandhiji took it as a personal defeat. Identify the candidate.
(a) Lala Lajpatrai
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Sitaramayya
(d) Sarojini Naidu
Ans:- (c) Pattabhi Sitaramayya

15. On being arrested for his “Quit India” programme, where was Gandhiji detained?
(a) Yeravda Jail
(b) Byculla Prison
(c) Aga Khan Palace Jail
(d) Ahmedabad Prison
Ans:- (c) Aga Khan Palace Jail

16. Lord Mountbatten arrived in India on 22nd March 1947 as the new Viceroy in the place of Lord Wavell to finalise the process of the transfer of power. His first act was to invite Gandhiji to meet him in that connection. When did Gandhiji meet him for the first time?
(a) March 29, 1947
(b) March 30, 1947
(c) March 31, 1947
(d) March 23, 1947
Ans:- (c) March 31, 1947

17. The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
(a) Ruskin Bond
(b) John Ruskin
(c) Leo Tolstoy
(d) Louis Fischer
Ans:- (b) John Ruskin

18. Which of the following, according to Gandhiji, is an essential principle of satyagraha?
(a) Infinite capacity for suffering
(b) Non-violence
(c) Truth
(d) All the three
Ans:- (d) All the three

19. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati.
(a) Maganlal Gandhi
(b) Mahadev Desai
(c) Pyarelalji
(d) Sushila Nayyar
Ans:- (b) Mahadev Desai

20. Which one of the following books is the work of Gandhiji?
(a) Light of India
(b) Hind Swaraj
(c) My Experiments with Truth
(d) Both (b) & (c)
Ans:- (d) Both (b) & (c)

21. Identify the year in which Birla House, New Delhi, where Gandhiji very often used to stay and where he was shot dead, was turned into a government-run Gandhi museum.
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1971
(d) 1976
Ans:- (c) 1971

22. Identify the leader who las met Gandhiji for about an hour and left him just few minutes before he was shot dead on January 30, 1948 while on his way to the prayer meeting.
(a) Vallabhbhai Patel
(b) Sarojini Naidu
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Vinoba Bhave
Ans:- (a) Vallabhbhai Patel

23. In February 1933 Gandhiji started the publication of a weekly paper, Harijan, to promote the anti-untouchability campaign. Its first issue was out on February 11, 1933 from
(a) Bombay
(b) Ahmedabad
(c) Poona
(d) Nasik
Ans:- (c) Poona

24. When on August 15, 1947 the transfer of power took place, the Congress President issued a message to the nation and saluted Mahatma Gandhi as “the maker of freedom achieved in a unique way.” He said “never before was so great an event consummated with such little bloodshed and violence.” Who was the Congress President?
(a) J B Kripalani
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru
Ans:- (a) J B Kripalani

25. What did Gandhiji mean by ‘Swaraj’?
(a) Freedom for the country
(b) Freedom for the meanest of the countrymen
(c) Self-Government
(d) Complete independence
Ans:- (b) Freedom for the meanest of the countrymen

26. When did Gandhiji take the vow of brahmacharya or celibacy of life?
(a) 1911
(b) 1906
(c) 1900
(d) 1905
Ans:- (b) 1906

27. When did Gandhiji get his head shaved, discard his clothes and settle for a loin cloth?
(a) 1930
(b) 1921
(c) 1925
(d) 1930
Ans:- (b) 1921

28. Who worked as a Private Secretary to Mahatma Gandhi?
(a) Pyarelalji
(b) Mahadev Desai
(c) Kishorilal Mashruwala
(d) Sushila Nayyar
Ans:- (b) Mahadev Desai

29. Who in South Africa gave Gandhiji ‘Unto This Last’ to read which proved to be one of the most decisive books of his life?
(a) John Holmes Haynes
(b) H S Polak
(c) Hermann Kallenbach
(d) Louis Fischer
Ans:- (b) H S Polak

30. To put the ideas of ‘Unto This Last’ into practice, Gandhiji founded the Phoenix Settlement near Durban which came into being in the middle of the year ____.
(a) 1903
(b) 1904
(c) 1905
(d) 1906
Ans:- (b) 1904

31. Who described Gandhi’s march to Dandi in the following words? “Like the historic march of Ramchandra to Lanka, the march of Gandhi will be memorable”.
(a) Motilal Nehru
(b) Sarojini Naidu
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Vallabhbhai Patel
Ans:- (a) Motilal Nehru

32. The historic August session of the All-India Congress Committee, at which the Quit India Resolution was passed, was held at Gowali Park in ______.
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Ahmedabad
(d) Amritsar
Ans:- (a) Bombay

33. Gandhiji accorded very high priority to communal harmony in his programme of actions. At which place did he undertake his last fast for it on January 13, 1948?
(a) Nasik
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Bombay
Ans:- (b) Delhi

34. After the attainment of political independence in 1947, Gandhiji felt that the Congress, as a propaganda vehicle and a parliamentary machine, had outlived its usefulness. So to keep the Congress away from unhealthy competition with political parties and communal bodies, Gandhiji towards the end of January 1948 sketched a draft constitution for the Congress to transform itself into ____.
(a) Lok Samiti
(b) Lok Kalyan Sangh
(c) Lok Sevak Sangh
(d) People’s Forum
Ans:- (c) Lok Sevak Sangh

35. Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?
(a) Ahimsa and peace
(b) Ahimsa and truth
(c) Truth and Peace
(d) Brahamcharya and Aparigriha
Ans:- (b) Ahimsa and truth

36. The differences with Gandhiji led Subhas Chandra Bose to resign the Presidentship of the India National Congress in 1939. Leaving the Congress he formed a new party called ______.
(a) Indian National Party
(b) Forward Bloc
(c) Freedom Party
(d) Freedom Bloc
Ans:- (b) Forward Bloc

37. Identify the Viceroy who wrote home these words after his first meeting with Gandhiji:”Mr Gandhi’s religious and moral views are, I believe, admirable, but I confess that I find it difficult to understand the practice of them in politics.”
(a) Lord Wavell
(b) Lord Irwin
(c) Lord Reading
(d) Lord Mountbatten
Ans:- (c) Lord Reading

38. What was the profession of Gandhiji’s father?
(a) Farmer
(b) Diwan
(c) Shop-keeper
(d) Tehsildar
Ans:- (b) Diwan

39. How many children did Putlibai have?
(a) Two sons and daughters
(b) One daughter and three sons
(c) Four sons
(d) Three sons
Ans:- (b) One daughter and three sons

40. What was the name of Gandhi’s domestic help?
(a) Titlidai
(b) Rambhadai
(c) Rainadai
(d) Gauridai
Ans:- (b) Rambhadai

41. What was the name of Gandhiji’s sister?
(a) Gauri
(b) Raliat
(c) Rambha
(d) Meera
Ans:- (b) Raliat

42. Who inspired Gandhi with ‘ Ram Nam’ in his childhood?
(a) Kasturba
(b) Putlibai
(c) Rambha Dai
(d) Lakshmi Das
Ans:- (c) Rambha Dai

43. What was Gandhiji’s nickname in childhood?
(a) Monu
(b) Manu or Moniya
(c) Sonu
(d) Mahu
Ans:- (b) Manu or Moniya

44. Which spelling did Gandhiji spell wrong as a child when the school inspector gave dictation to the class?
(a) School
(b) Kettle
(c) Uniform
(d) Umbrella
Ans:- (b) Kettle

45. Where did Gandhiji receive his primary education?
(a) Sudamapuri
(b) Bikaner
(c) Porbandar
(d) Rajkot
Ans:- (d) Rajkot

46. Which mythological character impressed Gandhiji for life when he saw a play on his life?
(a) Harishchandra
(b) Ashoka
(c) Vikramaditya
(d) Krishna
Ans:- (a) Harishchandra

47. Who asked Gandhiji to eat meat in order to become strong?
(a) Sheikh Mehtab
(b) Karsan Das
(c) Lakshmi Das
(d) Uka
Ans:- (a) Sheikh Mehtab

48. How old was Gandhiji when his father died?
(a) 15 years
(b) 17 years
(c) 16 years
(d) 18 years
Ans:- (c) 16 years

49. In which year did Gandhiji pass his matriculation in England?
(a) 1889
(b) 1890
(c) 1891
(d) 1892
Ans:- (b) 1890

50. What were the vows taken up by Gandhiji before he left for England?
(a) Not to take alcohol
(b) Not to eat meat
(c) Not to eye other women
(d) All the above
Ans:- (d) All the above

51. Which institution did Gandhiji join as a member during his stay in England?
(a) Vegetarian Society
(b) Cricket Club
(c) Church of England
(d) Film Institution
Ans:- (a) Vegetarian Society

52. Which book influenced Gandhiji greatly, which he read in England?
(a) Be Vegetarian
(b) Vegetables are good for health
(c) Plea for Vegetarianism
(d) Use of Vegetables
Ans:- (c) Plea for Vegetarianism

Quiz on Life of Mahatma Gandhi Set 2

Q.1 At which place was Gandhiji born?
(a) Porbandar
(b) Rajkot
(c) Wardha
(d) Junagadh
Ans: (a) Porbandar
Q.2 Which of the following plays left a deep impression on Gandhiji?
(a) Harishchandra
(b) Shravana Kumar
(c) Both (a) and (b)
(d) Shakuntala
Ans: (c) Both (a) and (b)
Q.3 While holding a first-class ticket Gandhiji was ordered by a railway official to shift to the van compartment. On his refusal to comply with the unjust order, a constable was called to push him out bag and baggage. Identify the railway station where this incident took place.
(a) Pretoria
(b) Standerton
(c) Martizburg
(d) Charlsetown
Ans: (c) Martizburg
Q.4 Who of the following desired to convert Gandhiji to Christianity in South Africa?
(a) A. W. Baker
(b) Mrs. MacDonald
(c) William Godfrey
(d) Spencer Walton
Ans: (a) A. W. Baker
Q.5 Who of the following satyagrahis succumbed to jail hardships during the satyagraha movement launched by Gandhiji in South Africa?
(a) Harbat Singh
(b) Villiamma
(c) Nagappan
(d) All of them
Ans: (d) All of them
Q.6 At which place was the first permit office opened on July 1, 1907 for the registration of Indians under the Registration Act?
(a) Pretoria
(b) Johhanesburg
(c) Petersburg
(d) Volksrust
Ans: (a) Pretoria
Q.7 In the course of resistance against which of the following in South Africa did Gandhiji first use his new political weapon which came to be known later on as ‘Satyagraha’?
(a) Peace Preservation Ordinance
(b) Natal Indenture Law
(c) Asiatic Law Amendment Act
(d) Immigrants Regulation Act
Ans: (c) Asiatic Law Amendment Act
Q.8 Searle’s Supreme Court judgement which caused great resentment among Indians, leading to mass protests, related to _______.
(a) Registration of Indians
(b) Strike by Indian coal miners
(c) Invalidation of Indian marriages
(d) None of the above
Ans: (c) Invalidation of Indian marriages
Q.9 Gandhiji, the hero of the satyagraha struggle of the Indians in South Africa, landed in Bombay on _______.
(a) January 9, 1915
(b) January 26, 1915
(c) February 10, 1915
(d) February 20, 1915
Ans: (a) January 9, 1915
Q.10 Who advised Gandhiji to remain as an observer and student in the country for a year before taking part in Indian Politics?
(a) B. G. Tilak
(b) G. K. Gokhale
(c) Anne Besant
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (c) Anne Besant
Q.11 Gandhiji’s first major struggle in the country was stagged on the soil of Champaran district in Bihar in 1917 in connection with indigo plantation. Who was largely instrumental in persuading Gandhiji to visit Champaran and lead the struggle over there?
(a) Rajendra Prasad
(b) Raj Kumar Shukla
(c) Dharnidhar
(d) Shambhu Saran
Ans: (b) Raj Kumar Shukla
Q.12 Despite the solution of the problem of indigo cultivators, Gandhiji regarded his task at Champaran unfinished. In his opinion the main cause of the suffering of the poor tenants was their ignorance. For its removal, he started a number of schools over there. The first school was started at_____.
(a) Madhuban
(b) Barharwa
(c) Bhitharwa
(d) Belwa
Ans: (b) Barharwa
Q.13 Identify the place from where Gandhiji started his recruiting campaign for the War on behalf of the British Government.
(a) Surat
(b) Ahmedabad
(c) Kheda
(d) Rajkot
Ans: (c) Kheda
Q.14 To initiate and organize against the passing of the notorious Rowlatt Bills, a small conference was held at Gandhiji’s Sabarmati Ashram. Gandhiji drafted a satyagraha pledge. On which day of February 1919 was the satyagraha pledge was signed?
(a) 15th
(b) 20th
(c) 24th
(d) 27th
Ans: (c) 24th
Q.15 In connection with the inauguration of the so-called Rowlatt satyagraha, Gandhiji started a Satyagraha Sabha in _______.
(a) Ahmedabad
(b) Bombay
(c) Wardha
(d) Rajkot
Ans: (b) Bombay
Q.16 Which of the following prohibited works of Gandhiji was selected by the Satyagraha Sabha for dissemination by the satyagrahis as a mark of civil disobedience n the context of Rowlatt agitation.
(a) Hind Swaraj
(b) Sarvodaya
(c) The Story of Satyagrahi
(d) All of the three
Ans: (d) All of the three
Q.17 According to Gandhiji, the Khilafat issue offered a golden opportunity for the promotion of the Hindu-Muslim unity in the country. He urged Hindus to lend full support to the Indian Muslims on this issue. The Khilafat issue related to the policy of the British Government towards
(a) Turkey
(b) Afghanistan
(c) Iraq
(d) Iran
Ans: (a) Turkey
Q.18 Before the civil disobedience or non-co-operation movement could be effectively launched, Gandhiji suspended it because of an outbreak of mob violence at Chauri Chaura in the sate of…..
(a) Gujarat
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Bihar
Ans: (b) Uttar Pradesh
Q.19 For writing which of the following articles, published in Young India, was Gandhiji convicted for the first time in the country by the Government?
(a) Tampering with Loyalty
(b) The Puzzle and its Solutions
(c) Shaking the Manes
(d) All the three
Ans: (d) All the three
Q.20 A wave of violent communal riots swept over country in 1924 on account of which Gandhiji felt very much upset and was in great distress, knowing not what to do. The terrible riots that broke out at a particular place led Gandhi to do penance by observing a fast for 21 days. Which was that place?
(a) Kohat
(b) Sambhal
(c) Gulbarga
(d) Aligarh
Ans: (a) Kohat
Q.21 On which day of March 1930 Gandhiji started with a band of chosen volunteers on his famous Dandi March to break the law by manufacturing illegally but openly, salt from the sea?
(a) Sixth
(b) Eighth
(c) Tenth
(d) Twelfth
Ans: (d) Twelfth
Q.22 In how many days was the 241 mile-journey from Sabarmati Ashram to Dandi covered on foot by Gandhi and his volunteers?
(a) 20
(b) 24
(c) 28
(d) 30
Ans: (b) 24
Q.23 Who was nominated by Gandhiji to lead the satyagrahais on the Dandi March in the event of his arrest?
(a) Jawaharlal Nahru
(b) Vithalbhai Patel
(c) Abdul Gaffar Khan
(d) Abbas Tyabji
Ans: (d) Abbas Tyabji
Q.24 Who described Gandhi’s march to Dandi in the following words?
“Like the historic march of Ramachandra to Lanka, the march of Gandhi will be memorable.”
(a) Motilal Nehru
(b) Sarojini Naidu
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Madan Mohan Malvia
Ans: (a) Motilal Nehru
Q.25 Identify the concession granted by the Government under the Gandhi-Irwin Pact.
(a) Permission of peaceful picketing without any violation of ordinary laws
(b) Permission to collect or make salt for one’s use
(c) Both (a) and (b)
(d) Payment of reparations to those whose lands had been confiscated
Ans: (c) Both (a) and (b)
Q.26 Who made the following observation on the Gandhi-Irwin Pact?
“Was it for this that our people had so gallantly fought for a year? Were all our brave words and deeds to end in this? The independence resolution of the Congress, the pledge of January 26, so often repeated? So I lay and pondered on that March night, and in my heart there was a great emptiness as of something precious gone, almost beyond recall.”
(a) Jawaharlal Nehru
(b) C. R. Das
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Vallabhbhai Patel
Ans: (a) Jawaharlal Nehru
Q.27 Identify the Muslim nationalist leader who, according to the original plan, was to accompany Gandhiji as a delegate to the Second Round Table Conference, but the Viceroy did not nominated him.
(a) M. A. Ansari
(b) Abdul Kalam Azad
(c) Asaf Ali
(d) Abdul Gaffar Khan
Ans: (a) M. A. Ansari
Q.28 Who acted as Gandhiji’s adviser at Second Round Table Conference?
(a) G. D. Birla
(b) Madan Mohan Malvia
(c) Prabhashankar Pattani
(d) Sarojini Naidu
Ans: (b) Madan Mohan Malvia
Q.29 While in London for taking part in the Second Round Table Conference, Gandhiji stayed at the Kingsley Hall Settlement in the East End as the guest of _____.
(a) Muriel Lester
(b) Gilbert Murray
(c) Lloyd George
(d) Harold Laski
Ans: (a) Muriel Lester
Q.30 Though at the Round Table Conference in London Gandhiji could gain nothing, he was the richer for having secured many friends and the goodwill of the people. Who of the following eminent persons refused to meet him?
(a) Winston Churchill
(b) Lloyd George
(c) Gilbert Murray
(d) Lady Astor
Ans: (a) Winston Churchill
Q.31 Who among the following national leaders was arrested by the Government even before Gandhiji’s arrival in the country from London?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Purushottam Das Tandon
(c) Both (a) and (b)
(d) Vallabhbhai Patel
Ans: (c) Both (a) and (b)
Q.32 As a protest of Ramsay MacDonald’s Communal Award, which threatened to separate the so-called untouchables from the Hindu society, Gandhiji’s historic fast unto death at the Yeravda jail commenced on_____.
(a) September 4, 1932
(b) September 10, 1932
(c) September 15, 1932
(d) September 20, 1932
Ans: (b) September 10, 1932
Q.33 The Poona or Yeravda Pact was the immediate outcome of the fast that Gandhiji had undertaken on the issue of the Communal Award and it was only after it had been signed by all the parties concerned that paved the way for him to break his fast. The draft of the Pact was prepared by ____.
(a) M. R. Jayakar
(b) A. V. Thakker
(c) H. Kunzru
(d) M. C. Rajah
Ans:  (b) A. V. Thakker
Q.34 Having divested himself of the responsibility of leadership of the Congress, Gandhiji gave full attention to the revitalization of rural India and the organization of the All-India Village Industries Association. Which of the following became the headquarters of training and research in village industries?
(a) Sevagram
(b) Maganwadi
(c) Sabarmati
(d) Faizpur
Ans: (b) Maganwadi
Q.35 The historic August session of the All-India Congress Committee, at which the Quit India Resolution was passed, was held at Gowali Park in __.
(a) Bombay
(b) Ahmedabad
(c) Lucknow
(d) Poona
Ans: (a) Bombay
Q.36 Whom was Gandhiji referring to when he talked about his political heir at the meeting of the A.I.C.C. held in Wardha on January 15, 1942?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) Rajendra Prasad
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Abdul Kalam Azad
Ans: (c) Jawaharlal Nehru
Q.37 Which of the following slogans is associated with the name of Gandhiji?
(a) Do or Die
(b) Jai Jawan Jai Kisan
(c) Swaraj is my birth-right
(d) Inquilab Zindabad
Ans: (a) Do or Die
Q.38 Gandhiji began a twenty-one day fast on February 10, 1943 in jail which provided a burst of political activity. This fast was undertaken by him to ___.
(a) Condemn violence of people in the Quit India Movement
(b) Proof his innocence before God for violence during the Quit India Movement
(c) Register his protest against the violence of state, including the unwarranted detention of thousands of Congressmen.
(d) Both (b) and (c)
Ans: (d) Both (b) and (c)
Q.39 The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that his translated into Gujrati. Who was it’s author?
(a) Rabindranath Tagore
(b) John Ruskin
(c) Leo Tolstoy
(d) Edwin Arnold
Ans: (b) John Ruskin
Q.40 What title did Gandhiji give to his Gujrati translation of “Unto This Last”?
(a) Harijan
(b) Jan Kalyan
(c) Sandesh
(d) Sarvodaya
Ans: (d) Sarvodaya
Q.41 Gandhiji made a distinction between “Passive Resistance” and “Nonviolence”. What was the distinction?
(a) Passive resistance is the resistance offered by the weak because they are unable to offer armed resistance, whereas nonviolence is the resistance offered by the strong because the are unwilling to offer armed resistance.
(b) Passive resistance is the resistance offered by satyagrahis in the form of fasts  and vows of silence, whereas nonviolence stands for not raising armed resistance in the fact of state violence.
(c) Passive resistance means strikes and closing down of work establishment, whereas nonviolence means demonstrations and other allied activities where  work is not stopped.
(d) All of the above
Ans: (a) Passive resistance is the resistance offered   by the weak because they are unable to offer   armed resistance, whereas nonviolence is the   resistance offered by the strong because the are   unwilling to offer armed resistance
Q.42 A special attraction of one of the Gandhi museums is the exhibition depicting Gandhi’s life through figurines prepare by Sushila Patel. Identify the place of this museum.
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Wardha
Ans:  (b) Mumbai
Q.43 What is the name of the building which served as Gandhi’s residence in Mumbai from 1917-1934?
(a) Birla House
(b) Bajaj House
(c) Mani Bhavan
(d) Congress House
Ans: (c) Mani Bhavan

Quiz on Life of Mahatma Gandhi Set 3

1. Mahatma Gandhi become a barrister in London at the age of –
a) 30 year
b) 20 year
c) 21 year
d) 19 year
Ans. d
2. Who was the youngest son of Gandhiji?
a) Hiralal Gandhi
b) Ramdas Gandhi
c) Devdas Gandhi
d) Manilal Gandhi
Ans. c
3. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati. The English translation was done by ______________.
a) Murali Krishnan
b) Mahadev Desai
c) Venkat Pakshiraj
d) Raj Parikh Gupta
Ans. b
4. Dandi March expedition was started by Mahatma Gandhi on
a) 10 July
b) 12 March
c) 21 March
d) 30 May
Ans. b
5. Mahatma Gandhi was named by Time Magazine’s Person of the Year in _________.
a) 1930
b) 1935
c) 1940
d) 1945
Ans. a
6. The Gandhi Arwin Pact was signed on
a) 7 August 1930
b) 5th March 1931
c) 2nd July 1941
d) 9th March 1929
Ans. b
7. In which year did Mahatma Gandhi start the Quit India Movement?
a) 1940
b) 1942
c) 1944
d) 1946
Ans. b
8. Where Mahatma Gandhi Detained on being arrested for the ‘Quit India Movement’?
a) Aga Khan Palace jail
b) Mumbai central jail
c) Ahmedabad jail
d) Kolkata jail
Ans. a
9. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
a) 1930
b) 1931
c) 1932
d) 1933
Ans. b
10. The essential condition of Satyagraha led by Mahatma Gandhi was –
a) Non-violence
b) Disobey the British government
c) Become extremist
d) Finite capacity for suffering
Ans. a
11. In 2007, the United Nations General Assembly declared Gandhi’s birthday 2 October as _________.
a) International Day of Nonviolence
b) International Day of Peace
c) International Day of Love
d) International Day of Liberty
Ans. a
12. The first recipient of International Gandhi Peace Prize is ___________.
a) Gerhard Fisher
b) Baba Amte
c) John Hume
d) Julius Nyerere
Ans. d
13. To represent which company’s case did Gandhi go to Durban’ South Africa in 1893?
a) Nust and Kale Co
b) Bresky Brothers Co
c) Dada’ Abdulla & Co
d) Mark Spencers & Co
Ans. c
14. On Gandhi’s suggestion’ which organization was formed in 1894 by the Indian community in South Africa?
a) National Indian Party
b) Natal Indian Congress
c) People’s Party
d) Congress for the People
Ans. b
15. In 1920, Gandhi returned ___________ medal to the Government as a gesture of non cooperation towards the British Government.
a) Nobel Prize
b) Chevalier Award
c) Kaiser-i-Hind
d) Faizal-Malik
Ans. c
16. How old was Gandhi when he was shot dead by Nathu Ram Godse on Januray 30′ 1948?
a) 75
b) 76
c) 77
d) 78
Ans. d
17. Who commented “Mr Gandhi’s religious and moral views are’ I believe’ admirable’ but I confess that I find it difficult to understand the practice of them in politics.”?
a) Lord Erwin
b) Lord Reading
c) Lord Wellington
d) Lord Kristen
Ans. b
18. In May 1916′ Gandhi was invited to speak at laying of the foundation stone of which university?
a) Banaras Hindu University
b) Hyderabad University
c) Rani Lakshmi Bhai University
d) Swami Vivekananda University
Ans. a
19. At which railway station was Gandhi thrown out of the train on his way to Pretoria?
a) Pieter Maritzburg
b) Surrey
c) Ohio
d) Birmingham
Ans. a
20. Who gave the title “Mahatma” to Gandhi and referred to him as “Maharaj”?
a) Bala Gangadhar Tilak
b) Jawaharlal Nehru
c) Rabindranath Tagore
d) Subash Chandra Bose
Ans. c
21. The Champaran agitation is associated with which of the following plants?
a) Tea
b) Coffee
c) Indigo
d) Rubber
Ans. c

Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

 B.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago