Categories: MCQ Questions

Practice MCQ Questions on Indian Culture

Indian culture relates together to the thousands of different and unique cultures of all religions and communities present in India. Also, you can define culture as the ideas, customs, and social behavior of a particular people or society. To know more about past and present culture, here we have listed the practice quiz sets on Indian Culture. These Practice MCQ Questions on Indian Culture will give an insight into the cultural heritage of India, which may support the competitive exam and entrance test preparations.

Practice MCQ Questions on Indian Culture

There are two sets of Practice MCQ Questions on Indian Culture compiled here to ace up your preparations for various exams like competitive, entrance, board, etc. So, click on the link and access the Indian Culture MCQ Quiz Questions & Answers PDF.

MCQ Practice Quiz on Indian Culture – 1

1. Which Indian Academy is promoting dance, drama and music?
A.Sahitya Academy
B.Lalit Kala Academy
C.National School of Drama
D.Sangeet Academy

Answer

Answer: D.Sangeet Academy


2. The word ‘Sathyameva Jayate’ is taken from __________
A.Yajur Veda
B.Atharva Veda
C.Mundaka Upanishad
D.Sam Veda

Answer

Answer: C.Mundaka Upanishad


3. According to the cultural history of India ‘Panchayatan’ is:
A. An assembly of elders of village
B. A religious sect
C. Temple construction style
D. Functionary of an administration

Answer

Answer: C. Temple construction style


4. Dandia’ is a popular dance of
A.Punjab
B.Gujarat
C.Tamil Nadu
D.Maharashtra

Answer

Answer: B.Gujarat


5. Where is Pushkar Fair held?
A.Udaipur
B.Jaisalmer
C.Jodhpur
D.Ajmer

Answer

Answer: D.Ajmer


6. Sattriya is a classical dance form of which State?
A. Manipur
B. Uttar Pradesh
C. Assam
D. Andhra Pradesh

Answer

Answer: C. Assam


7. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?
A.Nautanki
B.Garba
C.Kathakali
D.Bhangra

Answer

Answer: B.Garba


8. In which of the following styles of dance the story/ theme is always taken from Mahabharata and Ramayana?
A. Bharatanatyam
B. Mohiniattam
C. Odissi
D. Kuchipudi

Answer

Answer: A. Bharatanatyam


9. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
A.Ram
B.Jaganath
C.Shiva
D.Vishnu

Answer

Answer: B.Jaganath


10. Which one of the following is not a feature of North Indian temple architecture?
A.Sikhara
B.Garbha Griha
C.Gopura
D.Pradakshina

Answer

Answer: C.Gopura


11. Which of the following dances is a solo dance?
A.OttanThullal
B.Kuchipudi
C.Yakshagana
D.Odissi

Answer

Answer: A.OttanThullal


12. Ramman is a religious festival and ritual theatre of ____?
A. Uttarkhand
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh

Answer

Answer: B. Uttar Pradesh


13. Pungi is a dance form related to the state
A.Punjab
B.Himachal Pradesh
C.Haryana
D.Delhi

Answer

Answer: B.Himachal Pradesh


14. ___________ is classical dance form of Uttar Pradesh
A. Kathakali
B. Kathak
C. Kuchipudi
D. Mohiniattam

Answer

Answer: B. Kathak


15. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
A.Hinduism
B.Buddhism
C.Jainism
D.Islam

Answer

Answer: B.Buddhism


16. The famous Nabakalebara festival belongs to which of the following states?
A. Rajasthan
B. Odisha
C. West Bengal
D. Bihar

Answer

Answer: B. Odisha


17. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
A.Lucknow
B.Hyderabad
C.Jaipur
D.Mysore

Answer

Answer: A.Lucknow


18. Which classical dance form is famous in Tamil Nadu?
A. Kuchipudi
B. Mohiniattam
C. Bharatanatyam
D. Kathakali

Answer

Answer: C. Bharatanatyam


19. Historic Chandragiri Fort is located in which of the following states?
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Maharashtra
D.Telangana

Answer

Answer: A.Andhra Pradesh


20. The Kala Ghoda Arts Festival is associated with which one of the following cities?
A. Kochi
B. Pune
C. Mumbai
D. Mysore

Answer

Answer: C. Mumbai


21. The 2016 International Minjar fair has started in which state of India?
A.Maharashtra
B.Bihar
C.Punjab
D.Himachal

Answer

Answer: D.Himachal


22. Which of the following is not a folk dance of Uttar Pradesh?
A. Quawwalis
B. Chhau
C. Birhas
D. Charkulas

Answer

Answer: B. Chhau


23. The famous traditional dance ‘Ruf’ or ‘Rauf’ is associated with ……………… State.
A.Andhra Pradesh
B.Rajasthan
C.Jammu & Kashmir
D.Dadra & Nagar Haveli

Answer

Answer: C.Jammu & Kashmir


24. Who composed the famous song ‘Sare Jahan SeAchha’?
A. Jaidev
B. Mohammad Iqbal
C. Bankim Chandra Chattopadhyay
D. Rabindranath Tagore

Answer

Answer: B. Mohammad Iqbal


25. In India, which festival coincide with the festivals of Songkran in Thailand, Thingyan in Myanmar and Aluth Avurudda in Sri Lanka?
A.Baisakhi
B.Makar Sankranti
C.Guru Poornima
D.Holi

Answer

Answer: A.Baisakhi


26. Hanukkh, the festival of light is associated with which one of the following religions?
A. Hindu
B. Jewish
C. Jain
D. Christians

Answer

Answer: B. Jewish


27. In which State is the religious festival Ganesh Chaturthi celebrated with gusto?
A.Maharashtra
B.Madhya Pradesh
C.Uttar Pradesh
D.Nagaland

Answer

Answer: A.Maharashtra


28. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the
A. Pallavas
B. Chalukyas
C. Pandyas
D. Rashtrakutas

Answer

Answer: B. Chalukyas


29. Which of the following combinations of the States and the festivals mainly celebrated there is not correct?
A.Uttar Pradesh – Krishna Janmashtami
B.Maharashtra – Ganesh Chaturthi
C.Gujarat – Durga Puja
D.Rajasthan – Gangaur

Answer

Answer: C.Gujarat – Durga Puja


30. Who among the following was known as Bengal’s Greata Garbo?
A. Suchitra Sen
B. Amaravati
C. Kanan Devi
D. Bharathi Shirodkor

Answer

Answer: A. Suchitra Sen


31. The Desert Festival, an annual event in Rajasthan that displays local folk arts and culture, aerobatics, camel races, is held at
A.Bikaner
B.Jodhpur
C.Jaisalmer
D.Barmer

Answer

Answer: C.Jaisalmer


32. Which one of the following manuscript is included in the UNESCO’s Memory of World Register?
A. Rig Veda
B. Ramayana
C. Mahabharata
D. None of the above

Answer

Answer: A. Rig Veda


33.  Losing festival is celebrated in which of the following states?
A.Assam
B.Sikkim
C.Bengal
D.Kerala

Answer

Answer: B.Sikkim


34. ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Bihar

Answer

Answer: D. Bihar


35. The technique of mural painting executed upon freshly laid lime plaster is known as –
A.Gouache
B.Cubism
C.Fresco
D.Tempera

Answer

Answer: C.Fresco


MCQ Practice Quiz on Indian Culture – 2

1.Where is “Pushkar Fair” held ?
A. Jaipur
B. Udaipur
C. Jodhpur
D. Ajmer

Answer

Answer: D. Ajmer


2. In which of the following states is the Hornbill Festival held annually?
A.Sikkim
B.Nagaland
C.Assam
D.Bengal

Answer

Answer: B.Nagaland


3. Apart from India, in which of the following two countries, Tamil is an official language?
A. Mauritius and Malaysia
B. Malaysia and Indonesia
C. Sri Lanka and Mauritius
D. Sri Lanka and Singapore

Answer

Answer: D. Sri Lanka and Singapore


4. Sonepur, the venue of one of the largest cattle fairs is located in which of the following states?
A.Bihar
B.Uttarakand
C.Rajasthan
D.Assam

Answer

Answer: A.Bihar


5. ‘Kuchipudi’ dance originated in
A. Rajasthan
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Punjab

Answer

Answer: B. Andhra Pradesh


6. With which of the following festivals is Jallikattu associated?
A.Vishu
B.Onam
C.Shivarathri
D.Pongal

Answer

Answer: D.Pongal


7. The famous “Ganga Sagar Mela”, an annual fair is held in which state of India?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Jharkhand
D. West Bengal

Answer

Answer: D. West Bengal


8. Which among the following is the folk dance popular during the harvest season in Punjab?
A.Bhangara
B.Kathak
C.Garba
D.Odissi

Answer

Answer: A.Bhangara


9. Which one of the following festivals is not celebrated almost simultaneously in the month of January each year?
A.Lohri
B.Gudi Padwa
C.Makar Sankranti
D.Pongal

Answer

Answer: B.Gudi Padwa


10. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature ?
A.Meghadutam
B.Dhammapada
C.Dighanikaya
D.Vedas

Answer

Answer: A.Meghadutam


11. Who amongst the following is renowned in the field of painting?
A. Prof. T.N. Krishnan
B. Ram Kinkar
C. Raja Ravi Varma
D. Parveen Sultana

Answer

Answer: C. Raja Ravi Varma


12. Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at—
A.Kotdiji
B.Amri
C.Dhaulabira
D.Kalibangan

Answer

Answer: C.Dhaulabira


13. Bhagavata Mela, a folk form of performing arts is native to :
A.Assam
B.Gujarat
C.Karnataka
D.Tamil Nadu

Answer

Answer: C.Karnataka


14. Where was first Madarsa set up by the British in India ?
A.Calcutta (Kolkata)
B.Madras (Chennai)
C.Bombay (Mumbai)
D.Delhi

Answer

Answer: A.Calcutta (Kolkata)


15. Guru Birju Maharaj is a maestro of which of the following Classical dance forms?
A.Kathakali
B.Manipuri
C.Mohiniattam
D.Kathak

Answer

Answer: D.Kathak


16. ‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha’s life ?
A.Birth
B.Great departure
C.Enlightenment
D.Mahaparinirvan

Answer

Answer: A.Birth


17. Which among the following is a folk dance of India?
A.Kathakali
B.Mohiniattam
C.Garba
D.Manipuri

Answer

Answer: C.Garba


18. What was the main effect of vedic culture an Indian history ?
A.Solidification of race
B.Progress of Metaphysics
C.Development of Sanskrit
D.None of these

Answer

Answer: C.Development of Sanskrit


19. Which of the following is a popular folk dance of Maharashtra?
A.Garba
B.Dandiya
C.Tamasha
D.Bhangra

Answer

Answer: C.Tamasha


20. In which language was the Shrimad Bhagavad Gita originally written ?
A.Prakrit
B.Apabhramsa
C.Pali
D.Sanskrit

Answer

Answer: D.Sanskrit


21. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is :
A.Dhrupad
B.Thumri
C.Gazal
D.None of these

Answer

Answer: A.Dhrupad.


22. The Paintings of Ajanta depict stories of the—
A.Mahabharata
B.Panchatantra
C.Jatakas
D.Ramayana

Answer

Answer: C.Jatakas


23. Kathak is the principal classical dance of :
A.Southern India
B.Northern India
C.Eastern India
D.Western India

Answer

Answer: B.Northern India


24. Buddha’s preachings were mainly related to—
A.Purity of thought and conduct
B.Belief in one god
C.Practice of rituals
D.Idol worship

Answer

Answer: A.Purity of thought and conduct


25. Mughal painting flourished during the reign of—
A.Shahjahan
B.Akbar
C.Aurangzeb
D.Jahangir

Answer

Answer: D.Jahangir


26. The Flamingo Festival is celebrated in__?
A.Kerala
B.Bengal
C.Uttar Pradesh
D.Andhra Pradesh

Answer

Answer: D.Andhra Pradesh


27. The Sangai Festival is organized in __
A.Manipur
B.Assam
C.Meghalaya
D.Tamil Nadu

Answer

Answer: A.Manipur

We believe the shed quiz questions on Indian Culture will benefit you a lot to prepare for entrance exams. So, avail all practice sets of Indian culture Quizzes from the above sections and improve your knowledge. If you want to ask any further queries on Practice MCQ Questions on Indian Culture then visit our site Ncertbooks.guru

Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

 B.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago