Categories: MCQ QuestionsNEET

Relative Velocity MCQs for NEET

NEET  Physics is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Physics MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Physics objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Physics Relative Velocity Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQ on Relative Velocity

1. Two bikes travelling in the same direction move at a speed of 30 km/hr. The bikes are separated by a distance of 5 km. What would the speed of the car travelling in the opposite direction be if it meets these bikes at an interval of 4 minutes?
(a) 40 km/hr
(b) 45 km/hr
(c) 30 km/hr
(d) 15 km/hr

Answer

Answer: (b) 45 km/hr


2. On a rainy day, a girl standing on the road has to hold her umbrella at an angle of 300 with respect to the vertical to avoid getting drenched in the rain. She throws the umbrella and starts running at a speed of 10 km/hr. She notices that the raindrops are falling vertically on her head. What is the speed of the raindrops with respect to the ground?
(a) 20 km/hr
(b) 10 km/hr
(c) 30 km/hr
(d) 40 km/hr

Answer

Answer: (a) 20 km/hr


3. In the above problem, the speed of raindrops w.r.t to the moving girl is
(a) \(\frac{10}{\sqrt{2}}\) km/hr
(b) \(\frac{5}{\sqrt{3}}\) km/hr
(c) 10√3km/hr
(d) 5km/hr

Answer

Answer: (c) 10√3km/hr


4. A 150 m long train moves towards south at a speed of 10 m/s. A sparrow flying at a speed of 5 m/s towards north crosses the train. What is the time taken by the sparrow to cross the train?
(a) 30 s
(b) 15 s
(c) 8 s
(d) 10 s

Answer

Answer: (d) 10 s


5. A river flows east to west at a speed 5 m/min. A man capable of swimming 10 m/min in still water is standing on the south bank of the river. He wants to swim across the river in the shortest time possible. Which of the following path should he choose?
(a) Due North
(b) Due North-East
(c) Due North-East with double the speed of the river
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Due North


6. A person who aims to reach the exact opposite point on the bank of a stream swims at a speed of 0.5 m/s at an angle of 1200 following the direction of the water flow. What is the speed of water in the stream?
(a) 1 m/s
(b) 0.25 m/s
(c) 0.5 m/s
(d) 0.433 m/s

Answer

Answer: (b) 0.25 m/s


7. X moves at a speed of 65 km/hr while Y who is behind X moves at a speed of 80 km/hr. What is the relative velocity of Y with respect to X?
(a) 60 km/hr
(b) 80 km/hr
(c) 145 km/hr
(d) 15 km/hr

Answer

Answer: (d) 15 km/hr


8. A person who aims to reach the exact opposite point on the bank of a stream swims at a speed of 0.5 m/s at an angle of 1200 following the direction of the water flow. What is the speed of water in the stream?
(a) 1 m/s
(b) 0.5 m/s
(c) 0.25 m/s
(d) 0.433 m/s

Answer

Answer: (c) 0.25 m/s


9. A deer being preyed upon by the lion runs at a speed of 9 m/s. The lion chases the deer running at a speed of 10 m/s. If the instantaneous separation of deer from the lion is 100 m. How long would it take the lion to catch the deer?
(a) 1 second
(b) 19 seconds
(c) 90 seconds
(d) 100 seconds

Answer

Answer: (d) 100 seconds


10. A man travelling in a bus moves from west to east with a speed of 40 km/hr. He observes that the raindrops are falling vertically down. To another man standing on the ground, the rain will appear
(a) to be falling vertically down
(b) to be falling at an angle going from east to west
(c) to be falling at an angle going from west to east
(d) insufficient information is given to determine the direction of the rain

Answer

Answer: (c) to be falling at an angle going from west to east


Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

 B.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago