Categories: MCQ QuestionsNEET

MCQs on Diffusion For NEET 2020

NEET Biology is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Biology MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Biology Diffusion Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQs on Diffusion

1. Phenomena through which water is absorbed by solids such as colloids leading them to increase in volume is
(a) diffusion
(b) imbibition
(c) facilitated diffusion
(d) osmosis

Answer

Answer: (a)


2. In older dying leaves to younger leaves, the mineral ions are assimilated into
(a) deposition of organic and inorganic compounds
(b) organic compound
(c) inorganic compounds
(d) none of these

Answer

Answer: (b)


3. Passage of water across a selectively permeable membrane is
(a) osmosis
(b) active transport
(c) facilitated diffusion
(d) pinocytosis

Answer

Answer: (a)


4. Wall pressure will______________ with rise in turgidity
(a) increase
(b) decrease
(c) remain unaffected
(d) fluctuate

Answer

Answer: (b)


5. Most effective light for stomatal opening is
(a) Red
(b) Blue
(c) Green
(d) Yellow

Answer

Answer: (b)


6. Diffusion of water through selectively permeable membrane is
(a) osmosis
(b) imbibition
(c) translocation
(d) diffusion

Answer

Answer: (a)


7. Water is forcefully pushed beyond endodermis of the root through the process of
(a) diffusion
(b) transmembrane transport
(c) symplast pathway
(d) apoplast pathway

Answer

Answer: (b)


8. Transpiration is a phenomena pertaining to
(a) Activated transport
(b) Diffusion
(c) Osmosis
(d) Facilitated diffusion

Answer

Answer: (b)


9. When placed in water, raisins swell up as a result of
(a) Adsorption
(b) Plasmolysis
(c) Endosmosis
(d) Diffusion

Answer

Answer: (d)


10. A bottle filled with previously moistened mustard seeds and water was screw-capped tightly and placed in a corner. After 30 minutes, it suddenly blew up. This is the process involved
(a) DPD
(b) Osmosis
(c) Imbibition
(d) Diffusion

Answer

Answer: (c)


Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

┬áB.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago