Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

MCQ Questions for Class 6 Social Science History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us Free PDF Download is available here. MCQ Questions for Class 6 Social Science History What Books and Burials Tell Us are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Objective Questions of Class 6th Social Science History Ch 5 and assess their preparation level.

MCQ Questions for Class 6 Social Science History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us

Solving the Multiple Choice Questions of Class 6 Social Science History What Books and Burials Tell Us can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on What Books and Burials Tell Us pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the Class 6 Social Science History What Books and Burials Tell Us Multiple Choice Questions with Answers and cross check your answers during preparation.

Choose the correct answer:

1. Consider the following statements regarding Rig Veda:
i. It is the oldest Veda.
ii. Only Indra, god of warrior is mentioned in Rig Veda.
iii. Few of the Vedic hymns are composed by women.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i and ii
(b) Only ii and iii
(c) Only i and iii
(d) All the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • There are four Vedas – the Rigveda, Samaveda, Yajurveda and Atharvaveda. The oldest Veda is the Rigveda, composed about 3500 years ago.
  • The Rigveda includes more than a thousand hymns, called sukta or “well-said”. These hymns are in praise of various gods and goddesses.
  • Three gods are especially important: Agni, the god of fire; Indra, a warrior god; and Soma, a plant from which a special drink was prepared.
  • These hymns were composed by sages (rishis). Priests taught students to recite and memorise each syllable, word, and sentence, bit by bit, with great care.
  • Most of the hymns were composed, taught and learnt by men. A few were composed by women.
  • The Rigveda is in old or Vedic Sanskrit, which is different from the Sanskrit you learn in school these days.

2. Consider the following statements:
i. Battle in Rig Vedic period was fought only for land.
ii. Regular army was maintained during this period.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (d)
Explanation:

  • Battle in Rig Vedic period was fought for cattle. Battles were also fought for land, which was important for pasture, and for growing hardy crops that ripened quickly, such as barley. Some battles were fought for water, and to capture people.
  • Most men took part in these wars. There was no regular army, but there were assemblies where people met and discussed matters of war and peace. They also chose leaders, who were often brave and skilful warriors.

3. Consider the following statements regarding the political system prevailing during Rig Vedic Period:
i. Raja had the power to collect taxes from the people.
ii. Raja’s sons automatically succeed fathers as rajas.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (d)
Explanation:

  • There are two groups who are described in terms of their work during Rig Vedic Period, the priests, sometimes called brahmins, who performed various rituals, and the rajas.
  • These rajas did not have capital cities, palaces or armies, nor did they collect taxes.
  • Generally, sons did not automatically succeed fathers as rajas.

4. Consider the following statements:
i. Dasyus were those people who did not perform sacrifice.
ii. Dasyus were those who speak non-Aryan language.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • The people who composed the hymns described themselves as Aryas and called their opponents Dasas or Dasyus.
  • Dasyus were people who did not perform sacrifices, and probably spoke different languages.
  • Later, the term dasa (and the feminine dost) came to mean slave. Slaves were women and men who were often captured in war.
  • They were treated as the property of their owners, who could make them do whatever work they wanted.

5. Consider the following statements regarding Megalithic burial:
i. This practice started 3000 years ago.
ii. This practice was restricted to Deccan area of South India.
iii. Northern Black Polished Ware pots had been found from megalithic burial sites.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i and ii
(b) Only ii and iii
(c) Only i
(d) All the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • These stone boulders are known as megaliths (literally big stones). These were carefully arranged by people, and were used to mark burial sites.
  • The practice of erecting megaliths began about 3000 years ago, and was prevalent throughout the Deccan, South India, in the NorthEast and Kashmir.
  • All these burials have some common features. Generally, the dead were buried with distinctive pots, which are called Black and Red Ware.
  • Also found are tools and weapons of iron and sometimes, skeletons of horses, horse equipment and ornaments of stone and gold.

6. Consider the following statements regarding burials practice at Inamgaon:
i. Inamgaon is a site on the river Ghod.
ii. Here burials were found within the house. Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • It is a site on the river Ghod, a tributary of the Bhima.
  • It was occupied between 3600 and 2700 years ago.
  • Here, adults were generally buried in the ground, laid out straight, with the head towards the north.
  • Sometimes burials were within the houses.
  • Vessels that probably contained food and water were placed with the dead.
  • One man was found buried in a large, four legged clay jar in the courtyard of a five- roomed house (one of the largest houses at the site), in the centre of the settlement.
  • This house also had a granary. The body was placed in a cross-legged position.

7. Consider the following statements regarding Charaka Samhita:
i. It was composed by Charaka, a famous physician.
ii. He states that the human body has 360 bones. Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  •  About 2000 years ago, there was a famous physician named Charaka who wrote a book on medicine known as the Charaka Samhita.
  • There he states that the human body has 360 bones.
  • This is a much larger number than the 200 bones that are recognised in modem anatomy.
  • Charaka arrived at this figure by counting the teeth, joints and cartilage.

8. Which of the following is the oldest Veda?
(a) Samaveda
(b) Yajurveda
(c) Rigveda
(d) Atharvaveda

Answer

Answer: (c) Rigveda


9. Who is the ‘god of fire’ according to Rigveda?
(a) Agni
(b) Indra
(c) Soma
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Agni


10. In which language is ‘The Rigveda’ written?
(a) Vedic Sanskrit
(b) Vedic Hindi
(c) Vedic Tamil
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Vedic Sanskrit


11. Which of the two rivers are studied in the Rigveda?
(a) Ganga and Yamuna
(b) Beas and Sutlej
(c) Saraswati and Brahmaputra
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Beas and Sutlej


12. When was the Rigveda written?
(a) About 3500 years ago
(b) About 1000 years ago
(c) About 500 years ago
(d) About 1500 years ago

Answer

Answer: (a) About 3500 years ago


13. On which bark was the Rigveda written?
(a) Neem Bark
(b) Cinkona Bark
(c) Tulsi Bark
(d) Birch Bark

Answer

Answer: (d) Birch Bark


14. Where is birch bark found? In.
(a) Maharashtra
(b) Pune
(c) Delhi
(d) Kashmir

Answer

Answer: (d) Kashmir


15. Who were the Priests in the ancient time?
(a) Brahmins
(b) Sikhs
(c) Muslims
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Brahmins


16. Which were the two words used to describe the people or the community as a whole?
(a) Jana and Vish
(b) Aryas and Dasas
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Jana and Vish


17. In which region was the Rigveda composed?
(a) North-east
(b) North-west
(c) North-south
(d) Western-east

Answer

Answer: (b) North-west


18. When the dead body was buried with gold beads it means that the dead man was Fill in the blank with suitable word chosen from the following:
(a) rich man
(b) poor man
(c) chief
(d) follower

Answer

Answer: (a) rich man


19. The evidence of which fruits were found?
(a) Ber, Amla, Jamun
(b) Mango
(c) Apple
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Ber, Amla, Jamun


Hope the information shared regarding MCQ Questions of Class 6 Social Science History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information is missing do reac us and we will look into it and add it accordingly.

Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

 B.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago