Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers

MCQ Questions for Class 6 Social Science History Chapter 4 In the Earliest Cities Free PDF Download is available here. MCQ Questions for Class 6 Social Science History In the Earliest Cities are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Objective Questions of Class 6th Social Science History Ch 4 and assess their preparation level.

MCQ Questions for Class 6 Social Science History Chapter 4 In the Earliest Cities

Solving the Multiple Choice Questions of Class 6 Social Science History In the Earliest Cities can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on In the Earliest Cities pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the Class 6 Social Science History In the Earliest Cities Multiple Choice Questions with Answers and cross check your answers during preparation.

Choose the correct answer:

1. Consider the following statements regarding the unique features of Harappan cities:
i. Citadeb were on the western side of the cities.
ii. Great Bath was built in the citadel area. Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • Many of Harappan cities were divided into two or more parts. Usually, the part to the west was smaller but higher. Archaeologists describe this as the citadel
  • Generally, the part to the east was larger but lower. This is called the lower town. Very often walls of baked brick were built around each part.
  • The bricks were so well baked that they have lasted for thousands of years. The bricks were laid in an interlocking pattern and that made the walls strong.
  • In some cities, special buildings were constructed on the citadel. For example, in Mohenjodaro, a very special tank, which archaeologists call the Great Bath, was built in this area.

2. Consider the following statements regarding the unique features of Harappan Town Planning:
i. Houses were single storeyed.
ii. Many of these cities had covered drains. Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (b)
Explanation:

  • Houses were either one or two storeys high, with rooms built around a courtyard. Most houses had a separate bathing area, and some had wells to supply water.
  • Many of these cities had covered drains. Very often, drains in houses were connected to those on the streets and smaller drains led into bigger ones.
  • As the drains were covered, inspection holes were provided at intervals to clean them.
  • All three-houses, drains and streets were probably planned and built at the same time.

3. Consider the following statements :
i. Harappans were aware of cotton.
ii. Spindle whorls were not known to Harappans. Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)
Explanation:

  • Cotton was probably grown at Mehrgarh about 7000 years ago. Actual pieces of cloth were found attached to the lid of a silver vase and some copper objects at Mohenjodaro.
  • Archaeologists have also found spindle whorls, made of terracotta and faience. These were used to spin thread.

4. Consider the following statements:
i. Copper: Iran ii. Tin: Oman
iii. Gold: Karnataka
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i and ii
(b) Only ii and iii
(c) Only iii
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • The Harappans probably got copper from present-day Rajasthan, and even from Oman in West Asia.
  • Tin, which was mixed with copper to produce bronze, may have been brought from present day Afghanistan and Iran.
  • Gold could have come all the way from present-day Karnataka, and precious stones from present day Gujarat, Iran and Afghanistan.

5. Consider the following statements regarding the agricultural practice followed during Harappan period:
i. A new tool, the plough, was used to dig the earth for turning the soil and planting seeds.
ii. Harappans were aware of irrigation method. Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)
Explanation:

  • A new tool, the plough, was used to dig the earth for turning the soil and planting seeds. While real ploughs, which were probably made of wood, have not survived, toy models have been found.
  • As this region does not receive heavy rainfall, some form of irrigation may have been used. This means that water was stored and supplied to the fields when the plants were growing.

6. The city of Dholavira was located on Khadir Beyt in the Rann of Kutch. Consider the following statements :
i. The city was divided into two parts.
ii. From here Harappan script was carved out of white stone and perhaps inlaid in wood.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (b)
Explanation:

  • The city of Dholavira was located on Khadir Beyt (also spelled as Bet) in the Rann of Kutch, where there was fresh water and fertile soil.
  • Unlike some of the other Harappan cities, which were divided into two parts, Dholavira was divided into three parts, and each part was surrounded with massive stone walls, with entrances through gateways. There was also a large open area in the settlement, where public ceremonies could be held.
  • Other finds include large letters of the Harappan script that was carved out of white stone and perhaps inlaid in wood. This is a unique find as generally Harappan writing has been found on small objects such as seals.

7. Consider the following statements:
i. Lothal stood close to Rann of Kutch.
ii. This was an important centre for making objects out of stone, shell and metal.
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Both i and ii
(d) None of the above

Answer

Answer: (b)
Explanation:

  • The city of Lothal stood beside a tributary of the Sabarmati, in Gujarat, close to the Gulf of Khambat.
  • It was situated near areas where raw materials such as semi-precious stones were easily available.
  • This was an important centre for making objects out of stone, shell and metal. There was also a store house in the city.
  • Many seals and sealings (the impression of seals on clay) were found in this storehouse.

8. When did Harappan cities develop?
(a) About 4,700 years ago
(b) About 3,700 years ago
(c) About 2,700 years ago
(d) About 1,700 years ago

Answer

Answer: (a) About 4,700 years ago


9. How many storeys of houses were generally found in Harappan cities?
(a) One or two storeys
(b) Four to five storeys
(c) Multi storeys
(d) None of these

Answer

Answer: (a) One or two storeys


10. Where did the crafts persons make the things in the earliest cities?
(a) In their own homes
(b) In special workshops
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


11. Which metal were the most of things found by the archaeologists made of?
(a) Stone
(b) Copper and gold
(c) Silver
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


12. What was the thing used to shape sand or powdered quartz into an object?
(a) Gum
(b) Ink
(c) Nails
(d) Rubber

Answer

Answer: (a) Gum


13. Which colours were used for glazed material resulting in a shiny object?
(a) Black and white
(b) Red and yellow
(c) Blue or sea green
(d) Pink or brown

Answer

Answer: (c) Blue or sea green


14. From where did the Harappans get copper?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Kerala
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan


15. Who supplied food to craft persons, scribes and rulers in the cities?
(a) Local citizens
(b) Farmers and herders
(c) Post men
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Farmers and herders


16. How did the Harappans irrigate their fields and grow plants? Through
(a) rainfall
(b) stored water
(c) streams
(d) rivers

Answer

Answer: (b) stored water


17. From where did the boats and ships come into the sea and rivers?
(a) Ports
(b) Dockyards
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Dockyards


Hope the information shared regarding MCQ Questions of Class 6 Social Science History Chapter 4 In the Earliest Cities is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information is missing do reac us and we will look into it and add it accordingly.

Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

┬áB.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago