Categories: MCQ Questions

General Science MCQ Questions and Answers

General Science MCQ Questions and Answers: The important subject usually found in government recruitment exams and competitive exams is General Science or General Awareness. The questions based on General science will take microseconds to answer if we have a good grip on it. The term “General Science” can be defined as the Science related to the phenomenon we usually confront in our daily life.

Questions based on daily life phenomena are more necessary for all students appearing to competitive exams. So, utilize our provided practice sets of General Science MCQ Questions and Answers to Improve your knowledge.

General Science MCQ Questions and Answers PDF Download

The list of MCQ Questions and Answers on General Science or General Awareness practics sets is given here. Tap the link and start your preparations.

General Science MCQ Questions and Answers – 1

1. Which of the following is the first calculating device?
A. Abacus
B. Calculator
C. Turing Machine
D. Pascaline

Answer

Answer: A


2. Who invented mechanical calculator called Pascaline?
A. Charles Babbage
B. Blaise Pascal
C. Alan Turing
D. Lee De Forest

Answer

Answer: B


3. Who among the following considered as the ‘father of artificial intelligence’?
A. Charles Babbage
B. Lee De Forest
C. John McCarthy
D. JP Eckert

Answer

Answer: C


4. Which was the world’s first successful electronic computer?
A. PARAM
B. CRAY-1
C. Pascaline
D. ENIAC electronic Numerical Integrator and computer

Answer

Answer: D


5. Who among the following used the term computer worm for the first time?
A. John Brunner
B. Alan Turing
C. John McCarthy
D. JP Eckert

Answer

Answer: A


6. Which was first virus detected on ARPANET, the forerunner of the internet in the early 1970s?
A. Exe Flie
B. Creeper Virus
C. Peeper Virus
D. Trozen horse

Answer

Answer: B


7. Find out the correct definition of Wide Area Network (WAN)?
A. It is a programming language with strong abstraction from the details of the computer.
B. It is a collection of computers interconnected with each other through cables to share their data, information and other common hardware resources.
C. A computer network that covers a broad area (i.e., any network, whose communications links cross metropolitan, regional or national boundaries).
D. A computer network covering a small physical area like a home, office or small groups of buildings, such as a school or an airport.

Answer

Answer: C


8. Select the example of application software of computer:
A. Ms Word
B. Ms Excel
C. Both A and B
D. MS-DOS

Answer

Answer: C


9. Which of the following is also called translator?
A. Data representation
B. MS-DOS
C. Operating System
D. Language Processor

Answer

Answer: D


10. How the quality of printer is measured?
A. Alphabet per strike
B. Words per Inch
C. Strike per Inch
D. Dots per Inch

Answer

Answer: D


General Science MCQ Questions and Answers – 2

1. Anatomy is a branch of Science which deals with:
A. Structure of animals and plants
B. Functioning of body organs
C. Animal behaviour
D. Cells and tissues

Answer

Answer: A


2. Oncology is the study of:
A. Birds
B. Cancer
C. Mammals
D. Soil

Answer

Answer: B


3. Numismatics is the study of:
A. Coins
B. Numbers
C. Stamps
D. Space

Answer

Answer: A


4. Eugenics is the study of:
A. Different races of mankind
B. Genetics of plants
C. People of European region
D. Altering human beings by changing their genetic components.

Answer

Answer: D


5. Ornithology is the:
A. Study of plants
B. Study of bones
C. Study of noise
D. Study of birds

Answer

Answer: D


6. Epidemiology is the study of:
A. Endodermis disease
B. Dermis disease
C. Epidemic disease
D. None of the above

Answer

Answer: C


7. The energy of food is measured in:
A. Calories
B. Celsius
C. Kelvin
D. None of the above

Answer

Answer: A


8. Name the instrument that is used to measure Relative Humidity?
A. Hygrometer
B. Hydrometer
C. Barometer
D. Mercury Thermometer

Answer

Answer: A


9. Name an instrument which is used to measure the Density of milk?
A. Lactometer
B. Hydrometer
C. Barometer
D. Hygrometer

Answer

Answer: A


10. Name an instrument used to measure electric resistance?
A. Ohmmeter
B. Electrometer
C. Galvanometer
D. Spectrometer

Answer

Answer: A


General Science MCQ Questions and Answers – 3

1. Name an instrument used to measure the intensity of earthquakes?
A. Richter Scale
B. Ammeter
C. Hyetometer
D. Oometer

Answer

Answer: A


2. Fathometer is used to measure:
A. Earthquakes
B. Rainfall
C. Ocean depth
D. Sound intensity

Answer

Answer: C


3. Coronagraph is used for:
A. Study the veins
B. Studying Blood Pressure
C. Studying the arteries
D. Observing and often photographing the sun’s corona.

Answer

Answer: D


4. What do you understand by Aerodynamics:
A. It is a science of movement in a flow of air or gas.
B. It is a science of generative organs.
C. It is a science of pleasure and pain.
D. None of the above

Answer

Answer: A


5. What is Bryology?
A. Study of food
B. Study of fruit
C. Study of mosses and liverworts
D. Study of rings

Answer

Answer: C


6. Chirology is the study of:
A. Hands
B. Feet
C. Comets
D. Skull

Answer

Answer: A


7. Entozoology is the study of:
A. Enigmas
B. Glands
C. Enzymes
D. Parasites that live inside larger organisms.

Answer

Answer: D


8. Study of increasing the habitability of the earth is termed as:
A. Geology
B. Geotechnics
C. Geoponics
D. Geogony

Answer

Answer: B


9. Thalassography is the science of:
A. Sea
B. Animal tissues
C. Humidity
D. Measuring heights

Answer

Answer: A


10. What is the meaning of the term Topology?
A. It is the study of places and natural features.
B. Study of hair and its disorders.
C. It is the study of shape and features of the moon.
D. Study of theological salvation.

Answer

Answer: A


General Science MCQ Questions and Answers – 4

1. Ball-Point pen is invented by:
A. Waterman
B. Oscar
C. Wilson
D. Lazlo Biro

Answer

Answer: D


2. Logarithm tables were invented by:
A. J.J. Thompson
B. John Napier
C. Paul Ehrlich
D. A.G. Bell

Answer

Answer: B


3. Who had invented zero?
A. Egyptians
B. Greeks
C. Indians
D. None of the above

Answer

Answer: C


4. Aeroplane was invented by:
A. Wright Brothers
B. Edward Jenner
C. John Douglas
D. None of the above

Answer

Answer: A


5. Blaise Pascal is associated with:
A. Bicycle
B. Speed
C. Calculator
D. Electricity

Answer

Answer: C


6. Who discovered that plants have life?
A. Edward Jenner
B. J.C. Bose
C. Louis Pasteur
D. Darwin

Answer

Answer: B


7. The telephone was invented by:
A. Einstein
B. Robert Hook
C. John Napier
D. Alexander Graham Bell

Answer

Answer: D


8. The velocity of light was first measured by:
A. Romer
B. Thomas Alva Edison
C. James Watt
D. Faraday

Answer

Answer: A


9. Doctor’s Thermometer was invented by:
A. Newton
B. Fahrenheit
C. Louis Pasteur
D. None of the above

Answer

Answer: B


10. Who had discovered oxygen?
A. Rutherford
B. William Harvey
C. Priestly
D. Galileo

Answer

Answer: C


General Science Quiz Questions and Answers – 1

1. The theory of relativity was propounded by

Answer

Answer: Albert Einstein


2. The principal metal used in manufacturing steel is

Answer

Answer: Iron


3. An alimeter is used for measuring

Answer

Answer: Altitude


4. Oology is the study of Birds

Answer

Answer: eggs


5. Radioactivity was discovered by

Answer

Answer: Henry Bacquerel


6. The metal used in storage batteries is

Answer

Answer: Lead


7. The instrument used to measure the relative humidity of air is

Answer

Answer: Hygrometer


8. Barometer was invented by

Answer

Answer: Torricelli


9. The unit of power is

Answer

Answer: Watt


10. Radium was discovered by

Answer

Answer: Marie and Pierrie Curie


11 .The existence of isotopes was discovered by

Answer

Answer: Frederick Soddy


12.Dynamo was invented by

Answer

Answer: Michael Faraday


13.The nuclear reactor was invented by

Answer

Answer: Enrico Ferni


14. The law of gravitation was propounded by

Answer

Answer: Sir Isaac Newton


15.Crescograph was invented by

Answer

Answer: J.C.Bose


16.Crescograph is used to measure

Answer

Answer: the Rate of growth of a plant


17.Galileo’s first scientific discovery was

Answer

Answer: Pendulum


18.Microscope was invented by

Answer

Answer: Aaton Van Leewen Hock


19.The scientist who is known as father of modern biology is

Answer

Answer: Aristotle


20. The first person to see a cell under microscope was

Answer

Answer: Robert Hooke


21.The smallest flowering plant is

Answer

Answer: Worffia


22. The four blood groups were discovered by

Answer

Answer: Karl Landsteiner


23. Sodium was discovered by

Answer

Answer: Sir Humphry Davy


24. The atomic number of oxygen is

Answer

Answer: Eight


25. The basic building blocks of proteins are

Answer

Answer: Amino acids


26. The botanical name of the cotton plant is

Answer

Answer: Gossipium Hirsutum


27. An Electroscope is used to

Answer

Answer: Detect charges on a body


28. The unit of loudness is

Answer

Answer: Phon


29. An ammeter is used to measure

Answer

Answer: Electric current


30. Plant that eat insects are called

Answer

Answer: Insectivorous plants


31.Fruits that are formed without fertilization are called

Answer

Answer: Parthenocarpic


32. Plants that flower only once in their lifetime are called

Answer

Answer: Mono carpic


33. The botanical name for rice is

Answer

Answer: Oryza Sativa


34. Penicillin is obtained from

Answer

Answer: Mould


35. The largest tree in the world is

Answer

Answer: Seguoia Gigantica


36. Herpetology is the study of

Answer

Answer: Reptiles


37. Entomology is the study of

Answer

Answer: Insects


38. Ornithology is the study of

Answer

Answer: Birds


39. Ichtyology is the study of

Answer

Answer: Fishes


40. Osteology is the study of

Answer

Answer: Bones


41. The botanical name for brinjal is

Answer

Answer: Solanum melongenal


42. The botanical name for onion is

Answer

Answer: Allium Cepa


43. The study of sound is called

Answer

Answer: Acoustics


44. The study of heavenly bodies is called

Answer

Answer: Astronomy


45. The study of tissues is called

Answer

Answer: Histology


46. Electric Lamp was invented by

Answer

Answer: Thomas alva Edison


47. The fear of crowd is called

Answer

Answer: Ochlophobia


48. The fear of books is called

Answer

Answer: Bibliophobia


49. The fear of going to bed is called

Answer

Answer: Clinophobia


50. The symbol of gold is

Answer

Answer: Au


General Science Quiz Questions and Answers – 2

1.The symbol of sodium is

Answer

Answer: Na


2.The symbol of Sr stands for

Answer

Answer: Strontium


3.The symbol Rb stands for

Answer

Answer: Rubidium


4.The symbol Md stands for

Answer

Answer: Mendelevium


5.Calcium sulphate is commonly called

Answer

Answer: Plaster of Paris


6.Sodium carbonate is commonly called

Answer

Answer: Washing Soda


7.Sodium chloride is commonly known as

Answer

Answer: Common Salt


8.The chemical name of Chloroform is

Answer

Answer: Trichloromethane


9.The chemical name of baking powder is

Answer

Answer: Sodium bicarbonate


10.The chemical name of bleaching powder is

Answer

Answer: Calcium hypochlorite


11.The formula HCL stands for

Answer

Answer: Hydrochloric Acid


12.The formula H2SO4 stands for

Answer

Answer: Sulphuric Acid


13.The formula CHCI3 stands for

Answer

Answer: Trichloromethane


14.The formula H2O2 stands for

Answer

Answer: Hydrogen peroxide


15.A fungus which can only survive on other living organisms is called

Answer

Answer: Obligate Parasite


16.A plant which lives in the dark is called

Answer

Answer: Scotophyte


17.A plant adapted to live in dry places is called a

Answer

Answer: Xerophyte


18.A plant adapted for growth in water is called a

Answer

Answer: Hydrophyte


19.Bifocal lens was invented by

Answer

Answer: Benjamin Franklin


20. Cement was invented by

Answer

Answer: Joseph Aspdin


21.Laser was invented by

Answer

Answer: Dr.Charles H.Townes


22.Electromagnet was invented by

Answer

Answer: William Sturgeon


23. Rayon was invented by

Answer

Answer: Sir Joseph Swann


23.Thermostat is an instrument used for regulating

Answer

Answer: Constant temperature


25.The science of organic forms and structures is known as

Answer

Answer: Morphology


26.Phycology is the study of

Answer

Answer: Algae


27.Tata Institute of Fundamental Research was established in

Answer

Answer: 1945


28. CSIR stands for

Answer

Answer: Council of Scientific and Industrial Research


29.ISRO stands for

Answer

Answer: Indian Space Research Organisation


30.The first human being to land on moon was

Answer

Answer: Neil Armstrong


31.The first Indian in space was

Answer

Answer: Rakesh Sharma


32.ISAC stands for

Answer

Answer: ISRO Satellite Centre


33.VSSC stands for

Answer

Answer: Vikram Sarabhai space Centre


34.The headquarters of ISRO is located at

Answer

Answer: Bangalore


35.VSSC is located at

Answer

Answer: Thiruvananthapuram


36.ISAC is located at

Answer

Answer: Bangalore


37.National Science Centre is located at

Answer

Answer: New Delhi


38.Central Tobacco Research Institute is located at

Answer

Answer: Rajahmundry


39.Indian Institute of Horticultural Research is located at

Answer

Answer: Bangalore


40.The Atomic Energy Commission was set up in

Answer

Answer: August 1948


41.The first Indian Satellite was

Answer

Answer: Aryabhatta


42.The first Indian Satellite was launched in the year

Answer

Answer: 1975


43.ASLV stands for

Answer

Answer: Augmented Satellite Launch Vehicle


44. INSAT stands for

Answer

Answer: Indian National Satellite


45. The fear of women is known as

Answer

Answer: Gynophobia


46.The fear of men is known as

Answer

Answer: Androphobia


47.The scientist who developed the Quantum theory was

Answer

Answer: Max Plonck


48.The steam engine was invented by

Answer

Answer: James Watt


49.The botanical name of tea is

Answer

Answer: Camellia Sinensis


50.Logarithms were devised by

Answer

Answer: John Napier


General Science Quiz Questions and Answers – 3

1.The acid used in a car battery is

Answer

Answer: Sulphuric acid


2 .The system for writing by blind people was invented by

Answer

Answer: Louis Braille


3.The parachute was used for the first time by

Answer

Answer: J.P.Blanchard


4. The German physicit who first demonstrated the existence of Radio waves was

Answer

Answer: Henrich Hertz


5.The instrument that records the intensity of earthquakes is

Answer

Answer: Seismograph


6.The laws of floating bodies was discovered by

Answer

Answer: Archimedes


7.The density of milk is measured by a

Answer

Answer: Lactometer


8.Fountain pen was invented by

Answer

Answer: L.E.Waterman


9. The instrument used to measure the pressure of gases is the

Answer

Answer: Monometer


10.Bhaskara I was a famous

Answer

Answer: Astronomer


first atomic power station established in India was the

Answer

Answer: Tarapore Atomic Power Station


12.The role of heredity was demonstrated by

Answer

Answer: Mendel


13.The instrument used to measure the concentration of salt water is the

Answer

Answer: Salinometer


14.Spectroscopy is the study of

Answer

Answer: Anders John Angstrom


15.Dactylography is the study of

Answer

Answer: Finger Prints


16.A tangent galvanometer is used to study the

Answer

Answer: Strength of direct current


17.The fruit of Oak is called

Answer

Answer: Acron


18.ZETA stands for

Answer

Answer: Zero Energy Thermonuclear Assembly


19.The formula C6H5OH stands for

Answer

Answer: Phenol


20.Michael Faraday worked as an assistant under another scientist whose name was

Answer

Answer: Sir Humphry Davy


21. Vulcanised rubber was invented by

Answer

Answer: Charles Goodyear


22.The symbol Zn stands for

Answer

Answer: Zinc


23.The symbol He stands for

Answer

Answer: Helium


24.Celluloid was invented by

Answer

Answer: A.Parker


25 Glider was invented by

Answer

Answer: Sir George Caley


26.Safety matches was invented by

Answer

Answer: J.E.Lundstrom


27.Radio valve was invented by

Answer

Answer: Sir J.A.Fleming


28. Space Applications Centre is located at

Answer

Answer: Ahmedabad


29.Atomic Energy Commission is located at

Answer

Answer: Mumbai


30 Dynamics is the study of

Answer

Answer: Movements of bodies


31. Statics is the study of

Answer

Answer: Forces acting on bodies at rest


32.Mechanics is the study of Forces acting on

Answer

Answer: bodies


33.Zoology is the study of

Answer

Answer: Animal life


34.Botany is the study of

Answer

Answer: Plant life


35.Psychology is the study of

Answer

Answer: Human mind


36.The first American to orbit earth was

Answer

Answer: John H.Glen


37.The electro-cardiograph was invented by

Answer

Answer: William Einthoven


38.The molecular formula of cane sugar is

Answer

Answer: C12H22O11


39.A compound which contains only hydrogen and Carbon is called a

Answer

Answer: Hydrocarbon


40.The liquid used to preserve specimens of plans and animals is

Answer

Answer: Formalin


41.The law of segregaton was propounded by

Answer

Answer: Mendel


42.Auriscope is used to detect

Answer

Answer: Ear disorders


43.The three states of matter are

Answer

Answer: Solid,liquid and gas


44.The scientific name for blood platelets is

Answer

Answer: Thrombocytes


44.The response of a plant to heat is called

Answer

Answer: Thermotropism


46.The response of a plant to touch is called

Answer

Answer: Trigmotropism


47 The symbol Zr stands for

Answer

Answer: Zirconium


48.Nickel was discovered by

Answer

Answer: Cronstledt


49.Manganese was discovered by

Answer

Answer: Gahn


50.The common name for potassium carbonate is

Answer

Answer: Potash


General Science Quiz Questions and Answers – 4

1. Bismuth was discovered by

Answer

Answer: Valentine


2. The biggest plant seed is

Answer

Answer: Cocodemer


3. Toxicology is the study of

Answer

Answer: Poisons


4. Virology is the study of

Answer

Answer: Viruses


5. Paleontology is the study of

Answer

Answer: Fossils


6. Calorimeter is used to measure

Answer

Answer: Quantity of heat


7. Chronometer was invented by

Answer

Answer: John Harrison


8. Stethoscope was invented by

Answer

Answer: William Stockes


9. Spinning frame was invented by

Answer

Answer: Sir Richard Arkwright


10. Al stands for

Answer

Answer: Aluminium


11 . Gd stands for

Answer

Answer: Gadolinium


12. Ir stands for

Answer

Answer: Iridium


13. Bi stands for

Answer

Answer: Bismuth


14. The Chemical formula of sodium bicarbonate is

Answer

Answer: NaHCO3


15. The chemical formula of common salt is

Answer

Answer: Nacl


16. The chemical formula of washing soda is

Answer

Answer: Na2CO3,IOH2O


17. The chemical formula of lime soda is

Answer

Answer: CaCO3


18. The chemical formula of chloroform is

Answer

Answer: CHcl3


19. The study of grasses is known as

Answer

Answer: Agrostology


20. The study of antiquities is known as

Answer

Answer: Archaeology


21. The study of the duration of life is known as

Answer

Answer: Chronobiology


22. The study of bacteria is known as

Answer

Answer: Bacteriology


23. Nylon was invented by

Answer

Answer: Dr.Wallace H.Carothers


24. Electric razor was invented by

Answer

Answer: Jacob Schick


25. The symbol of silver is

Answer

Answer: Ag


26. The symbol of silicon is

Answer

Answer: Si


27. The symbol of titanium is

Answer

Answer: Ti


28. Calcium oxide is commonly known as

Answer

Answer: Quick lime


29. A deviation of light passing from one medium to another is known as

Answer

Answer: Refraction


30. An apparatus for generation of atomic energy is called a

Answer

Answer: Reactor


31. A machine used for converting mechanical energy into electrical energy is called a

Answer

Answer: Generator


32. The first Indian woman in space was

Answer

Answer: Kalpana Chawla


33. The revolver was invented by

Answer

Answer: Samuel Colt


34. The refrigerator was invented by

Answer

Answer: J.Perkins


Hoping that these General Science MCQ Questions and Answers are enough for scoring better marks in the competitive exams. If you feel any Quiz objective questions on general science are missing then share with us via comments and we’ll add them if possible. Meanwhile, visit our site ncertbooks.guru & get more details on various quizzes.

Kishen

Recent Posts

Same-Sex Marriages Essay | Essay on Same-Sex Marriages for Students and Children in English

Same-Sex Marriages Essay: Same-sex marriage, as the name suggests it is the union between two…

6 hours ago

B.Tech Books & Study Materials PDF for All Semesters – 1st, 2nd, 3rd, 4th Year

 B.Tech Books & Reference Books PDF Download for 1, 2, 3 & 4 years (All…

4 days ago

School Uniforms Essay | Essay on School Uniforms for Students and Children in English

School Uniforms Essay: We all had or will have a time when we would be…

5 days ago

Teenage Pregnancy Essay | Essay on Teenage Pregnancy for Students and Children in English

Teenage Pregnancy Essay: Teenage pregnancies and teenage motherhoods have become a significant sector of concern…

3 weeks ago

Animal Right Essay | Essay on Animal Right for Students and Children in English

Animal Rights Essay: Animal Rights is the thought or idea that says that some or…

1 month ago

Water Conservation Slogans | Unique and Catchy Water Conservation Slogans in English

Water Conservation Slogans: Mother Earth provided humans with a lot of gifts, and water is…

1 month ago